След последните щети, нанесени на инфраструктурата от руските ракетни атаки, производството

...
След последните щети, нанесени на инфраструктурата от руските ракетни атаки, производството
Коментари Харесай

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

След последните вреди, нанесени на инфраструктурата от съветските ракетни офанзиви, производството е било равно на потребеното количество, заяви украинският енергиен министър Герман Халушченко в Киев. След приключването на ремонтните действия мощностите на атомните електроцентрали още веднъж са били включени в мрежата. Най-голямата украинска атомна електроцентрала в Запорожка област е окупирана от съветските войски и затова не е измежду реакторите, упоменати от Халушченко.

В някои региони на страната все още има спирания на електрозахранването заради повреди в разпределителните мрежи. " Все още има проблеми с доставката на електрическа енергия до всички клиенти ", сподели Халушченко.

Всичките девет реактора на нуклеарните електроцентрали са включени още веднъж към мрежата, спешните групи не престават да работят, само че все пак и през идната седмица се чака да има прочут недостиг, тъй като съгласно прогнозата за времето при започване на седмица температурите ще се намалят, което значи и по-голямо ползване.

Припомняме, че от септември месец насам Русия стартира систематични ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна, повреждайки в друга степен уреди. Едва през вчерашния ден пристигна формалното самопризнание от страна на съветското военни министерство за това, че задачата на ударите е енергийната система на Украйна - до този миг заявките за задачите и попаденията постоянно са посочвали като цели военни обекти, даже и ракетите да са попадали в гражданска инфраструктура и частни жилищни домове. Атаките си съветската войска прави към един път седмично - до две седмици, а последната такава стартира в ранните часове на петъчния ден и продължи на няколко талази до обяд.

Русия наподобява източва и огромен контейнер на река Каховка в Украйна, а информацията заяви американското Национално публично радио (NPR). Това заплашва доставките на питейна вода, селскостопанската продукция и сигурността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката.

Сателитните данни потвърждават, че източването е почнала от ноември 2022 година, а към началото на предходната седмица равнището на водата в езерото е спаднало до най-ниската си точка от три десетилетия насам. Отделни изображения, предоставени от комерсиалните компании Planet и Maxar, демонстрират по какъв начин бреговата линия около язовира се трансформира вследствие на бързото намаляване на равнището на водата.

Язовирът Каховка е последният в мрежата язовири по поречието на река Днепър. От 50-те години на предишния век той обезпечава питейна и напоителна вода за южните региони на Украйна - Херсон и Запорожие. 400-километров канал, водещ от водохранилището, доставя и окупирания от Русия Крим. След като Русия завзе Крим през 2014 година, Украйна стартира да отклонява вода от канала, оставяйки полуострова без вода, само че през лятото на 2022 година Русия стартира още веднъж да черпи от него, с цел да изпраща на анексираната през 2014 година територия.

В края на предходната седмица Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи, че е наясно с евентуалния риск, който съставлява спадането на равнището на водата във водохранилището. Данните демонстрират, че актуалното равнище на резервоара е 14 метра, което е с към 2 метра под естественото му равнище, а украинските управляващи обявиха, че в случай че равнището падне под 13,2 метра, ще бъде застрашена охладителната система на Запорожката атомна електроцентрала.

По време на есенната украинска атака, когато украинците си върнаха източната част на Херсон, отстъпващите съветски войски взривиха пътя през Каховския хидроенергиен язовир, който и управлява равнището на водата в язовира и въпреки и шлюзовете да не са били наранени, равнището продължава да пада. Смята се, че руските сили съзнателно са отворили с два портални крана спомагателни шлюзове, което разрешава на водата за се излее от язовира.

Запорожката регионална военна администрация също предизвести, че няколко града, измежду които Енергодар, Мелитопол и Бердянск, може да се сблъскат с дефицит на вода, а защото и трите града са под съветска окупация, за положението на водоснабдяването в тях се знае малко.

Не е изключено изпускане на вода да е опит на Русия да навреди на стопанската система на Украйна, която разчита в огромна степен на износа на селскостопански артикули. Тактиката на " изгорената земя "  би била обаче странна, в случай, че съветските управляващи декларират рекламация точно към тези земи.

Преди и по време на украинската контраатака към Днепър, военната администрация на Запорожка област не един път предупреждаваше, че изпускането на вода и наводняването на обширни области, наред с друго може да има за цел не само тормоз на останалото локално население, само че и да попречи на украинските сили да форсират реката и да продължат настъплението си.

Военната администрация на Запорожка област допуска, че задачата на изхвърлянето на вода от язовира може да е, наред с друго, да се наводни регионът на юг от язовира, с цел да се попречи на украинските сили да форсират река Днепър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР